.
Meny
Inloggning:
Reportage!
Vi har varit runt och gjort ett antal reportage.
Läs gärna:

2010-01-20
Gummifabriken -
En Vision

2010-01-18
100 spadtag tagna för Vandalorum

2009-05-19
Karlsson öppnar nytt varuhus i Värnamo

2009-05-08
Joe Labero i Värnamo

2009-03-18
Badhuset öppnar i Värnamo

2008-12-13
Stigs Drive-In Sveriges första

2008-11-27
Super Sale - Dagen före öpningen

2008-11-25
ÖOB - Dagarna före premiären

2008-10-15
City Gross - Premiäröppningen

2008-10-09
City Gross - Veckan innan öppningen

Finns det något du skulle vilja läsa mer om, eller kanske du vill att vi ska komma till dig för ett reportage? Tipsa oss på tipsa@vmo.se

Badhuset öppnar i Värnamo | vmo.se

Gummifabriken - En Vision

Av: Rikard Hedström, gazoo HB |
Publicerat: 2010-01-20Redan 1917 börjades byggandet av första delen av fabriken Värnamo Gummi. Det skulle bli många om och tillbyggnadtioner under åren. Både stora och små. Verksamheten och vilka produkter man tillverkat har nästan varierat lika mycket. I början tillverkade man cykelgummi. Tio år senare var det stövlar, galoscher, sportskor, cykeldäck och gummimattor som gällde.

Peronalmässigt har Värnamo Gummi varit en stor del av Värnamo och dess utveckling som stad. 1937 arbetade 250 personer i fabriken. Storhetstiden, personalmässigt, var runt 1957, då drygt 900 personer var anställda vid fabriken.

1980 blev Värnamo Gummi en del av Trelleborgs koncernen. 20 år senare lades produktionen ner, och all personal flyttades över till den nya fabriken på Norregård eller till fabrikerna i Forsheda och Bor. Kvar blev endast den administrativa personalen och ledningsgruppen. 2006 var allt borta. Kvar stod bara ett tomt skal av det som tidigare varit en av Värnamos stoltheter.

Vad skulle man nu göra med de tomma lokalerna? Ja, det fanns egentligen bara två alternativ. Antingen så river man dem, eller så säljer man dem. Som vi alla vet blev det det sistnämnda, då Värnamo Kommun gick in och köpte lokalerna för 17,5 miljoner 2008. Då stod det väll inte helt klart vad man skulle med dem till, förutom vissa grundplåtar, som att biblioteket skulle flytta dit från Cupolen, bl.a.

Redan hösten samma år startades en högskoleutbildning i de gamla kontorslokalerna. Senare har även Värnamo Näringsliv lagt beslag på översta våningen, där det numera även ryms en s.k. företagsfabrik, med plats för ca 10 företag.

För att på allvar komma igång och hitta lösningar och idéer på vad fabriken ska innehålla, har man tillsatt en projektgrupp bestående av åtta personer från olika avdelningar i kommunen. Gruppen leds sedan september 2009 av Stefan Simonsson, som säkert de flesta känner till som Ica-Stefan, sen han drivit både Rörstorpshallen och senare Ica Kvantum i Värnamo.

Av fabrikens yta på 19.290 kvadratmeter, har man redan lyckats fylla det mest, ändast ca 4.000 kvadratmeter återstår.

Det stom idag är en del av visionen för fabriken är till exempel en gigantisk restaurang/café på över 1.000 kvadratmeter. Fabriken ska även innehålla en högskola, inte fristående, utan som idag genom samarbete med olika högskolor. De som idag skulle kunna vara aktuella, vilka några redan är, är Tekniska högskolan i Jönköping samt högskolorna i Skövde och Borås. De utbildningar man vill ha hit, är naturligtvis utbildningar som efterfrågad av de lokala företagen. Totalt beräknas det till 400 elever.

En bra högskola är ingen bra skola utan ett bra bibliotek. Därför planeras stadsbiblioteket att flytta över till gummifabriken. Till sig får man nästan 2.800 kvadratmeter disponibel yta! Naturligtvis blir det inget nätt bibliotek som idag, utan ett riktigt högskolebibliotek.

Har man så här fina lokaler så ska man verkligen utnyttja dem med, så därför planeras det för en kultursal med stor scen och plats för 400-450 personer. Den här senen ska kunna användas till allt möjligt, från musik, teater, dans till konferenser. Det förs även samtal med Svenska Bio om en digital biograf i lokalerna.

Ja, många härliga idéer finns det, nu gäller det bara att få ekonomi i det och se till så att det blir klart. Blir det som Stefan vill så klubbas allt igenom inom kort, så att upphandlingarna kan dra igång redan i mars, vilket i så fall skulle betyda byggstart för första etappen redan till hösten 2010. I så fall skulle man bli klar så att Campus Värnamo skulle kunna dra i gång på allvar redan till hösten 2011. Hösten därpå, 2012, skulle i så fall allt kunna vara klart!

 

Klar hösten 2012?


Stefan Simonsson visar fabriken


De igenspikade fönstren är från branden i magasinsbyggnaden i december. Man håller som bäst på att laga och fixa till allt igen.


30-40 personer slöt upp när Centerpartiet i Värnamo bjöd in till informationsträff om Gummifabriken.


Dörr i fabriken, leder in till blandningen som låg på första våningen.


Stefan Simonsson presenterar idéerna och visionerna om den nya eran för Väramo Gummifabrik.

 

Ansvarig utgiv.: Rikard Hedström, gazoo AB Tel: 0738 80 81 90  ©gazoo AB 2024
christian louboutin sandalstory burch flatschristian louboutin pumpspuma ferrari designer sunglass louboutin salechristian louboutin on saleprada sunglassespuma future catray ban sunglasses